În situația în care din căsătoria ce se desface au rezultat copii minori,
hotărârea de divorț trebuie să arate, chiar în lipsa unei cereri exprese,
care dintre părinți exercită autoritatea părinteasca, la care dintre ei va fi stabilită locuința  minorilor, stabilirea legaturilor personale dintre părinți și minori, contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere și educare a minorilor.

  În cazul divortului cand sunt copii minori, instanța va dispune citarea și ascultarea
autorității tutelare, iar daca minorii au implinit varsta de 10 ani, instanța îi
va asculta și pe aceștia.

  De asemenea instanța de judecată va dispune efectuarea
unei anchete sociale de către Autoritatea Tutelară de la domiciliul minorului.

   Regula prevazuta la art. 397 cod civil este că exercitarea autorității părintești se face de către ambii părinți.

  Potrivit art. 398 cod civil dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți.  Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia.

  Tot instanta stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.

  Desi sotii au dreptul de a se invoi cu privire la incredintarea copiilor minori
in caz de divort legea dispune ca “invoiala parintilor cu privire incredintarea copiilor …. va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca, care va trebui sa verifice daca invoiala corespunde intereselor minorilor”.

  Invoiala parintilor cu privire la incredintarea copiilor minori poate sa intervina in orice faza a procesului, chiar in recurs.

  Parintele la care nu a fost stabilita locuinta minorului are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta instanta stabilind un program de vizitare.

  De obicei, programul de vizitare al minorului va include doua weekend –uri pe luna si jumatate din durata vacantelor scolare.   Intodeauna urmati pasii indicati de catre un avocat specializat in dreptul familiei si nu uitati ca minorul dvs. este grija principala si nu orgoliile dintre parinti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *